04-01-2017

Op 4 januari 2017 is de Franse dirigent Georges Prêtre overleden.

Georges Prêtre werd op 14 augustus 1924 in het Noord-Franse Waziers geboren. Hij studeerde aan het conservatorium van Parijs en debuteerde als 22-jarige aan de Opera van Marseille. Vanaf de jaren 60 maakte hij regelmatig concertreizen met de beroemde operadiva Maria Callas.

Prêtre stond 50 jaar lang aan het hoofd van het orkest Wiener Symfoniker. Hij leidde regelmatig de grootste orkesten ter wereld, zoals de Berliner Philharmoniker en de Wiener Philharmoniker.

Op 1 januari 2008 leidde hij het traditionele, wereldwijd uitgezonden nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker. Met zijn 83 jaar was hij toen de oudste dirigent aan wie die eer ooit te beurt was gevallen. Twee jaar later mocht hij het nieuwjaarsconcert opnieuw dirigeren.

Lees in Le Monde

© François Guillot