04-01-2017

Grace Bumbry werd als Grace Ann Melzia Bumbry op 4 januari 1937 in St. Louis, Missouri, geboren.

Zij studeerde aan de Boston University, de Northwestern University in Evanston (Illinois) en tussen 1955 en 1958 aan de Music Academy of the West in Santa Barbara. Vanaf 1960 was zij verbonden aan het Stadttheater Basel. Haar internationale doorbraak was op 23 juli 1961 toen zij bij de Bayreuther Festspiele de rol van Venus zong in ‘Tannhäuser’ van Wagner. Op grond van haar huidskleur werd zij de “Zwarte Venus” genoemd.

Zij maakte in 1963 haar debuut in het Royal Opera House Covent Garden Londen als Eboli in ‘Don Carlos’ van Verdi. Met deze rol debuteerde zij ook in de Wiener Staatsoper op 14 april 1964 en in de Metropolitan Opera New York op 7 oktober 1965. In de Wiener Staatsoper zong zij 50 keer en bij de Met gaf zij ruim 200 optredens.

Zij debuteerde op 5 mei 1966 in de Scala van Milaan als Amneris in ‘Aida’ van Verdi. Ook in de Scala zong Grace Bumbry vanaf 1970 sopraanpartijen, waaronder Salome, Tosca, Jenůfa, La Gioconda, Aida, Elisabetta in ‘Don Carlos’ en Medea. In 1979 vertolkte zij bij de Opéra van Parijs de partij van Abigaille in ‘Nabucco’ van Verdi.

In 1997 nam Grace Bumbry afscheid van het operatoneel als Klytaemnestra in ‘Elektra’ van Richard Strauss bij de Opéra National de Lyon. In 2010 keerde zij terug op de bühne als Monisha in ‘Treemonisha’ van Scott Joplin in het Théâtre du Châtelet van Parijs.

Kijk op YouTube

© Bayreuther Festspiele