22-12-2016

Op 22 december 1991 overleed de componist Ernst Křenek in Palm Springs.

Ernst Křenek werd op 23 augustus 1900 in Wenen geboren en startte met de studie compositie in zijn 16e levensjaar bij Franz Schreker in Wenen. Na zijn militaire dienst en een jaar studie filosofie volgde Křenek zijn docent naar Berlijn aan de Staatliche Hochschule für Musik, waar hij spoedig geïntegreerd was in een kring van belangrijke componisten zoals Ferruccio Busoni, Hermann Scherchen en Eduard Erdmann.

Tussen 1923 en 1925 verbleef Křenek in Zwitserland en tussen 1925 en 1927 was hij assistent van artistiek leider Paul Bekker van de Staatsoper Kassel. In die tijd ontstond Křeneks Jazz-opera ‘Jonny Spielt Auf’, die bij zijn wereldpremière op 10 februari 1927 in Leipzig door het publiek enthousiast ontvangen werd.

Sinds ‘Jonny Spielt Auf’ was Křenek voor de nazi’s een ‘Culturbolsjewist’ en na de machtsovername in 1933 werden zijn werken in nazi-Duitsland verboden. Na de Anschluss van Oostenrijk emigreerde de katholieke Křenek in 1938 naar de Verenigde Staten.

Tot kort voor zijn dood was hij actief als componist en zijn oeuvre kent 242 partituren. Na zijn dood op 91-jarige leeftijd werd hij in een eregraf van de stad Wenen bijgezet.

Lees in Deutschlandradio Kultur

Kijk op YouTube