22-12-2016

De Zwitserse bas Fernando Corena werd op 22 december 1916 in Genève geboren.

Fernando Corena studeerde op aanraden van dirigent Vittorio Gui zang bij E. Romani in Milaan en debuteerde in 1947 in Triëste als Warlaam in ‘Boris Godoenov’. Daarna zong hij in alle belangrijke operahuizen van de wereld. Hij debuteerde in de Scala van Milaan op 26 december 1949 als Alcindoro in ‘La Bohème’ van Puccini. Hij maakte op 6 februari 1953 zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York als Leporello in ‘Don Giovanni’ en gaf bij de Met tot en met 1978 723 optredens. Zijn officiële debuut bij de Wiener Staatsoper was op 9 februari 1963 in de titelrol van ‘Don Pasquale’ van Donizetti. In 1965 zong hij bij de Salzburger Festspiele de rol van Osmin in ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart. Zijn stem is vastgelegd op talrijke opnamen voornamelijk bij de labels Decca en RCA in ‘Don Giovanni’, ‘Don Pasquale’, ‘L’Italiana in Algeri’, ‘Il Barbiere di Siviglia’ en ‘Gianni Schicchi’. Fernando Corena overleed op 26 november 1984 in Lugano.

Kijk op YouTube