19-12-2016

Op 18 december 2016 is de Franse chanteuse Léo Marjane overleden.

Léo Marjane werd op 27 augustus 1912 als Thérèse Gérard in de stad Boulogne-sur-Mer van het departement Pas-de-Calais geboren. Zij begon haar carrière begin jaren dertig in cabaretshows in Parijs. Al snel viel zij op door haar warme alt en de helderheid van haar uitspraak en tekende zij in 1936 een platencontract bij het label Pathé-Marconi. Haar eerste opnamen waren titels als “Begin the beguine” en “Night and day”, die  populair werden bij een groot publiek. Het hoogtepunt van haar carrière was begin jaren veertig toen Léo Marjane beschouwd werd als één van de belangrijkste, vrouwelijke sterren in Frankrijk. In 1941 nam zij de hit “Seule ce soir” van Charles Trenet op. Met dit lied veroverde zij de harten van de Fransen, die op dat moment verscheurd waren door de Tweede Wereldoorlog.

Het succes van Léo Marjane kwam tot een abrupt einde na de bevrijding van Frankrijk in augustus 1944. Haar werd verweten dikwijls opgetreden te hebben voor Duitse officieren en talrijke uitvoeringen gegeven te hebben voor Radio Paris, die door Duitsers en Franse collaborateurs werd geleid. Marjane zelf hield echter vol slechts naïef te zijn geweest. Maar de nasleep van de Tweede Wereldoorlog, de beschuldigingen en de negatieve publiciteit in Frankrijk zorgden ervoor dat zij een periode doorbracht in Engeland en België. Terug in Frankrijk maakte zij opnieuw opnamen. Maar de publieke opinie was tegen haar en zij had nog maar weinig succes. Ook was haar stijl in de jaren vijftig inmiddels ouderwets gworden. Gedurende deze periode maakte zij nog wel tournees door de Verenigde Staten, Canada en Zuid Amerika en had zij kleine rolletjes in de films ‘Les Deux Gamines’ (1951) en ‘Elena et les Hommes’ van Jean Renoir (1956).

In 1957 trouwde Léo Marjane met Baron Charles de la Doucette (1912-2007) en stopte zij met de showbusiness. Het echtpaar verhuisde naar het plattelandsdorpje Barbizon buiten Parijs en wijdde zich aan het fokken van paarden. Sindsdien wees Léo Marjane verzoeken tot optredens en interviews af. Alleen in 2002 gaf zij nog een interview voor de radiozender France Musique kort voor haar 90ste verjaardag.

Kijk op YouTube

Kijk op YouTube

Lees in Le Figaro

© Bertrand Guay