07-12-2016

Het publiek van de Scala in Milaan heeft op 7 december 2016 de seizoensopening ‘Madama Butterfly’ gevierd met een staande ovatie van dertien minuten.

Dirigent Riccardo Chailly voerde in zijn zoektocht naar de primaire versies van de opera’s van Puccini de eerste editie van ‘Madama Butterfly’ uit. De première van deze opera in de Scala in 1904 was een fiasco en daarna vervaardigde Puccini diverse andere bewerkingen.

Voor de huidige productie maakte de Letse regisseur Alvis Hermanis een klassieke enscenering. De titelrol werd gezongen door de Uruguayaanse sopraan Maria Jose Siri, de Amerikaanse tenor Bryan Hymel was Pinkerton en de Spaanse bariton Carlos Álvarez trad op Sharpless. 

Onder het publiek bevonden zich onder anderen de voormalige koning van Spanje Juan Carlos, de acteur Roger Moore en balletdanser Roberto Bolle. Traditiegetrouw waren er voor de première protesten. Demonstranten voerden actie voor sociale woningen en werk, gooiden met eieren en rookbommen en scandeerden leuzen tegen de scheidende regering van president Matteo Renzi. Het seizoen van Scala wordt ieder jaar geopend op 7 december, de dag van de heilige Ambrosius, de beschermheilige van de stad Milaan. 

Lees in Repubblica

© Fotogramma