06-12-2016

Op 6 december 2016 is de Hongaarse Éva Lehoczky overleden tijdens een brand in haar woning in Boedapest.

Éva Lehoczky werd op 7 maart 1925 in de Hongaarse stad Debrecen geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuisde zij met haar familie naar Boedapest en studeerde daar als eerste vrouw af aan de Muziekacademie in slagwerk.

Na de ontdekking van haar stem studeerde zij tussen 1949 en 1956, waarna zij een contract tekende bij het Operettetheater van Boedapest. Na vier jaar freelance te hebben gewerkt sloot zij zich in 1962 aan bij het Theater Gárdonyi Géza, waar zij in operettes zong. Vanaf 1965 was zij de toonaangevende coloratuursopraan van Chemnitz. In 1968 kwam zij terug naar Hongarije en zong bij het Nationale Theater van Szeged. Twee jaar later werd zij lid van de Hongaarse Staatsopera, waar zij talrijke keren optrad in operettes. Zij ging in 1984 met pensioen.

Éva Lehoczky overleed op 6 december 2016 toen haar twee verdiepingen tellende gezinswoning door brand werd verwoest.

Lees op Blikk.hu

Kijk op YouTube