05-12-2016

De Spaanse tenor José Carreras werd op 5 december 1946 als Josep Maria Carreras i Coll in Barcelona geboren.

José Carreras studeerde aan het conservatorium van zijn geboortestad Barcelona bij Francisco Puig en Juan Ruax. Hij maakte zijn internationale operadebuut in 1971 tijdens een concertante utivoering van ‘Maria Stuarda’ van Donizetti in de Royal Festival Hall van Londen. In 1972 maakte hij zijn Amerikaanse debuut als Pinkerton in ‘Madama Butterfly’ van Puccini.

Carreras trad op in alle grote operahuizen van de wereld. Hij debuteerde in de Wiener Staatsoper op 28 januari 1974 als de Duca in ‘Rigoletto’ en gaf er zijn laatste operaoptreden op 17 april 1997 als Jean in ‘Hérodiade’ van Massenet. Hij maakte zijn debuut in de Metropolitan Opera van New York op 18 november 1974 als Cavaradossi in ‘Tosca’ en zong er tot zijn laatste operaoptreden op 26 maart 1987 als Don José in ‘Carmen’ in ruim zeventig voorstellingen. Ook in 1974 trad hij voor het eerst op in het Royal Opera House Covent Garden van Londen als Alfredo in ‘La Traviata’

Carreras maakte op 13 februari 1975 zijn debuut in de Scala van Milaan als Riccardo in ‘Un Ballo in Maschera’. Zijn laatste operaoptreden in de Scala was op 22 maart 1996 als Loris in ‘Fedora’ van Giordano.

In 1985 werd bij Carreras acute leukemie gediagnosticeerd. Na chemotherapie, bestraling en autologe beenmergtransplantatie in Seattle wist hij te herstellen en gaf zijn comeback recitals in 1988. In 1988 stichtte Carreras de Josep Carreras International Leukaemia Foundation. De stichting geeft financiële ondersteuning aan leukemie-onderzoek en de registratie van beenmergdonoren.

Kijk op YouTube