05-12-2016

De Amerikaanse coloratuursopraan Jeanette Scovotti werd op 5 december 5 1936 in New York City geboren.

Jeanette Scovotti trad in 1956 op in het ensemble van de Broadway première van de musical ‘Li’l Abner’ van de componist Gene De Paul. In 1959 won zij de New York Singing Teachers’ Association en gaf een solorecital in de Town Hall van New York. Nog datzelfde jaar gaf zij haar debuut bij de New York City Opera als Monica in ‘The Medium’ van Gian Carlo Menotti. In 1960 maakte zij haar debuut bij de Lyric Opera of Chicago als Olga Sukarev in ‘Fedora’ van Giordano.

In 1962 debuteerde zij bij de San Francisco Opera als Blonde in ‘Die Entführung aus dem Serail’ van Mozart en bij de Metropolitan Opera van New York als Adele in ‘Die Fledermaus’ van Johann Strauss II. Zij trad bij de Met tussen 1962 en 1966 in 86 voorstellingen op in rollen als Echo en Zerbinetta in ‘Ariadne auf Naxos’, Lisa in ‘La Sonnambula’, Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’, Xenia in ‘Boris Godoenov’, Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Poussette in ‘Manon’, Zerlina in ‘Don Giovanni’, Gilda in ‘Rigoletto’, Papagena in ‘Die Zauberflöte’, Nannetta in ‘Falstaff’, Olympia in ‘Les Contes d’Hoffmann’, Fiakermilli in ‘Arabella’ en Adina in ‘L’Elisir d’Amore’.

In 1969 verhuisde zij naar Duitsland en gaf de in de decennia daarna gastoptredens in diverse operahuizen in Europa. Zo zong zij bij de Hamburger Staastoper, de Wiener Staatsoper, het Royal Opera House Covent Garden te Londen en het Teatro alla Scala in Milaan. In 1977 keerde zij terug naar de Verenigde Staten en zong bij de Opera Boston de rol van Ludmilla in ‘Ruslan en Ludmilla’ van Glinka. Daarna gaf zij nog les in Duitsland.

De stem van Jeanette Scovotti is vastgelegd op divers studio-opnamen: Mozart Concert Arias (Berlin Classics, 1979), Coloratura Arias (Scope Records, 1966), Handel – Rinaldo (Sony), Meyerbeer – Les Huguenots (Opera D’Oro, 1971), Johann Strauss II – Eine Nacht in Venedig (Acanta), Johann Strauss II – Die Fledermaus (RCA, 1963), Richard Strauss – Arabella (Opera D’Oro, 1973), Richard Strauss – Die schweigsame Frau (EMI) en Giuseppe Verdi – Falstaff (Ornamenti).

Kijk op YouTube