04-12-2016

Op 3 december 2016 is de Italiaanse sopraan Gigliola Frazzoni overleden.

Gigliola Frazzoni werd op 22 februari 1923 in Bologna geboren. Daar studeerde zij bij Marchesi en Secchiaroli en maakte zij haar debuut in het Teatro Comunale Bologna als Mimì in ‘La Bohème’. Zij zong al snel in alle belangrijke operahuizen van Italië, waaronder Milaan, Palermo, Parma, Rome, Turijn en Venetië.

Haar debuut in de Scala van Milaan was op 6 februari 1955 toen zij inviel voor Maria Callas in ‘Andrea Chenier’. Later dat jaar zong Frazzoni in de Scala nog als Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’. In 1956 was zijn in Scala te bewonderen in de titelrol van ‘La Fanciulla del West’ naast Franco Corelli en Tito Gobbi. Verder trad zij in de Scala op als Nedda in ‘Pagliacci’ (1957) en de titelrol van ‘Madama Butterfly’ (1958). Daarnaast werkte zij in de Scala mee aan de wereldpremières van ‘Dialogues des Carmélites’ van Poulenc in de rol van Mère Marie op 26 januari 1957 en van de opera ‘Gli Eroi di Bonaventura’ van Gianfrancesco Malipiero in de rol van Ecuba op 7 februari 1969.

Vanaf 1954 zong Frazzoni in steden als Cairo, München, Stuttgart, Wiesbaden, Zürich, Wenen, Bordeaux en Dublin. Tussen 1956 en 1979 trad zij regelmatig op in de Arena van Verona. Zij werd meerdere malen uitgenodigd naar de Metropolitan Opera van New York maar weigerde vanwege vliegangst. Met een optreden als Santuzza in de Arena van Verona nam zij in 1979 afscheid van het operatoneel.

De sopraan van Gigliola Frazzoni is vastgelegd op een integrale studio-opname van ‘Tosca’ naast Ferruccio Tagliavini en Giangiacomo Guelfi (label Cetra). Tevens is er de befaamde live-opname van haar Minnie in ‘La Fanciulla del West’ in de Scala op 4 april 1956 met Franco Corelli en Tito Gobbi. Daarnaast is er een opname van de Milanese RAI van ‘La Cena delle Beffe’ van Giordano’ uit 1955 met Gigliola Frazzoni in de partij van Ginevra.

Lees in Il Resto del Carlino

© Schicchi