24-11-2016

Op 17 november 2016 is de Duitse coloratuursopraan Jutta Vulpius overleden.

Jutta Vulpius werd op 31 december 1927 in Erfurt geboren. Zij maakte haar debuut in de Komsiche Oper van Berlijn in 1954 als Königin der Nacht in ‘Die Zauberflöte’ in een enscenering van Walter Felsenstein. Zij werd in 1956 geëngageerd door de Berlijnse Staatsoper Unter den Linden, waar zij gedurende 35 jaren ensemblelid bleef. Daar werd zij in 1959 met de titel Kammersängerin en de Nationalpreis van de DDR onderscheiden. In de Berlijnse Staatsopera werkte zij ook mee aan de wereldpremières van de anti-Amerikaanse opera ‘Joe Hill’ van de Britse communistische componist Alan Bush op 29 september 1970 en  de opera ‘Einstein’ van Paul Dessau op 16 februari 1974.

Tussen 1954 en 1956 was Jutta Vulpius bij de Bayreuther Festspiele één van de bloemenmeisjes in ‘Parsifal’ en Woglinde in ‘Der Ring des Nibelungen’. Verdere gastoptredens brachten haar naar het Bolshoi Theater van Moskou, Praag, Rome, Lissabon, Barcelona, München, Hamburg, Cairo, het Royal Opera House Covent Garden van Londen en de Opéra de Paris. Tevens zong zij gedurende tien jaren tijdens de Händelfestspiele in Halle. Tot haar omvangrijke repertoire behoorden rollen als Konstanze in ‘Die Entführung aus dem Serail’, Violetta in ‘La Traviata, Donna Elvira in ‘Don Giovanni’, de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’, Eva in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’, Alice in ‘Falstaff’, Praskowja Ossipowna in ‘De Neus’, de Erste Dame in ‘Die Zauberflöte’, Fulvia in ‘Ezio’, Abigaille in ‘Nabucco’ en Fiordiligi in ‘Così Fan Tutte’.

Lees in Theaterkompass