03-11-2016

Het Tsjechische muziekmuseum in Praag heeft een unieke verzameling ontvangen met brieven van de Tsjechische sopraan Ema Destinnová – Emmy Destinn – en haar Duits-Joodse vriendin Hilda Schueler.

De verzameling bevat nog andere memorabilia en werd geschonken door de kleinkinderen van Hilda Schueler. De twee vrouwen ontmoetten elkaar backstage na een optreden van Emmy Destinn toen Hilda Schueler haar om een handtekening vroeg. Er ontwikkelde een vriendschap, die duurde tot de dood van Destinn en zich uitte in een innige briefwisseling.

Er zijn 37 brieven, twee telegrammen, foto’s van Ema Destinnová, vier ansichtskaarten met haar afbeelding, vijftien concertprogramma’s, twee posters uit Berlijn en Praag, 31 krantenknipsels over uitvoeringen en zestien grammofoonplaten met Ema Destinnová’s stem. Het is onduidelijk hoe de verzameling naar Zweden is gesmokkeld, nadat Hilda Schueler in 1942 voor de Nazi’s vluchtte naar Zwitserland. De collectie zal ook als on-line database voor het grote publiek toegankelijk worden.

Lees in Radio Praha