04-11-2016

Op 4 november 2016 is de Kroatische sopraan Branka Stilinović overleden.

Branka Stilinović werd op 24 oktober 1926 geboren in Zagreb, waar zij haar studie zang aan het Conservatorium Pavao Markovac voltooide. Zij maakte haar solistisch operadebuut als Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’ in 1958 bij het het Kroatische Nationaal Theater Ivan Zajc in Rijeka. Een jaar later werd zij solist van de Opera van het Kroatische Nationaal Theater in Zagreb, waar zij tot 1979 zou blijven.

Tot haar repertoire behoorden rollen als Amelia in ‘Un Ballo in Maschera’, Elizabeth in ‘Don Carlos’ van Verdi, Leonora in ‘Il Trovatore’, de titelrol in ‘Aida’, Leonore in ‘Fidelio’, Senta in ‘Der fliegende Holländer’, Micaëla in ‘Carmen’, de titelrol in ‘Tosca’, Maddalena in ‘Andrea Chénier’, Lisa in in ‘Schoppenvrouw’ en Tatjana in ‘Jevgeni Onjegin’.

Gastoptredens brachten haar naar belangrijke operahuizen in Italië, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Hongarije en Polen.

Branka Stilinović zal op 9 november 2016 worden gecremeerd.

Lees in Nacional.hr