02-11-2016

Op 25 oktober 2016 is de Duitse alt Ursula Boese overleden.

Ursula Boese werd op 27 juli 1928 in Hamburg geboren. Zij studeerde aan de Musikhochschule Hamburg en begon in 1954 als concertalt. Haar debuut in Bayreuth was in 1958 als Floßhilde en de Zweite Norn in ‘Der Ring des Nibelungen’ en zou tot met 1965 in Bayreuth zingen. In haar laatste jaar in Bayreuth zong zij Fricka in de tetralogie. In 1960 werd zij ensemblelid van de Staatsopera van Hamburg, waar zij tot haar pensionering in 1993 zou blijven zingen.

In de Wiener Staatsoper maakte Ursula Boese haar debuut op 12 juni 1960 als de Erste Norn in ‘Götterdämmerung’. Zij zou de rol in Wenen tot en met 15 juni 1963 in totaal zes maal zingen. Op 24 juni 1963 maakte zij haar debuut in de Scala van Milaan als Jocasta in ‘Oedipus Rex’ van Stravinsky in het kader van vier gastoptredens van de Hamburgse Staatsopera. Gastoptredens van de Opéra de Paris op 29 mei en 1 juni 1979 brachten haar terug naar de Scala als de Garderobiere en de Kunstgewerblerin in ‘Lulu’ van Alban Berg.

In 1968 zong Ursula Boese Jocasta in ‘Oedipus Rex’ in San Francisco waarbij Stravinsky zelf aanwezig was. Zij gaf in 1970 diverse Mahler-concerten in Israël onder leiding van dirigent Zubin Mehta. Tijdens een gastoptreden van de Hamburgse Staatsopera in Nederland zong zij in 1971 de Derde Dame in ‘Die Zauberflöte’ van Mozart. In een nieuwe productie van ‘Un Ballo in Maschera’ in Hamburg zong zij Ulrica naast Luciano Pavarotti en Sherrill Milnes.

Ursula Boese werkte op 4 maart 1967 in Hamburg mee als de buurvrouw Mrs. Bradshaw in de wereldpremière van de opera ‘Arden Muß Sterben’ van Alexander Goehr.

Andere gastoptredens brachten haar naar het Royal Opera House Covent Garden in Londen, het Teatro dell’Opera in Rome, naar Venetië, Turijn, Florence, de Opéra de Montréal, het Teatro Colón van Buenos Aires, Chicago, het Gran Teatre del Liceu van Barcelona, het Edinburgh Festtval, het Mariinski-Theater in St. Petersburg, Moskou en Tokyo.

Op 21 mei 1969 ontving Ursula Boese in Hamburg de oorkonde ‘Kammersängerin’ uit handen van Rolf Liebermann.

Lees in Klassik

© Raywood