28-10-2016

Elsa Bernstein werd als Else Porges (pseudoniem Ernst Rosmer) op 28 oktober 1866 geboren in Wenen.

Else Porges was de dochter van Heinrich Porges, een goede vriend van Richard Wagner. Heinrich Porges was in 1876 één van de assistenten van Richard Wagner tijdens de eerste integrale opvoering van ‘Der Ring des Nibelungen’ in Bayreuth en legde diens commentaar gedurende de repetities gedetailleerd vast. De 10-jarige Elsa bezocht deze eerste integrale uitvoering van de tetralogie in Bayreuth in 1876. Zij trouwde later met de journalist Max Bernstein en werd gastvrouw van één van de bekendste literaire en muzieksalons van Wenen van eind 19e en begin 20e eeuw.

Elsa Bernstein is bekend geworden als schrijfster vanwege haar sprookje ‘Königskinder’ uit 1895, dat in datzelfde jaar door de componist Engelbert Humperdinck tot melodrama werd verwerkt. In 1907 reviseerde hij ‘Königskinder’ tot een traditionele opera, die in 1910 in het Duits zijn wereldpremière beleefde in de Metropolitan Opera van New York.

Elsa Bernstein kreeg in 1941 de mogelijkheid om voor de Nazi’s te vluchten naar New York, maar weigerde haar zuster Gabriele achter te laten. De zussen werden gedeporteerd naar Dachau en kwamen daar op 25 juni 1942 aan. Elsa Bernstein werd herkend als de auteur van ‘Königskinder’, waardoor de zussen vervolgens naar Theresienstadt werden gestuurd. Gabriele zou in Theresienstadt overlijden. Na de bevrijding schreef Bernstein een gedetailleerd verslag van haar gevangenschap in het prominentenhuis van het kamp, dat ruim vijftig jaren na haar dood in 2005 zou worden gepubliceerd als ‘Das Leben als Drama’. Elsa Bernstein overleed op 12 juli 1949 op 82-jarige leeftijd in Hamburg-Eimsbüttel.

Kijk op YouTube