18-10-2016

De Italiaanse tenor Renzo Casellato werd op 18 oktober 1936 in Adria geboren.

Renzo Casellato studeerde zang bij Maria Carbone aan het Conservatorio Benedetto Marcello van Venetië en maakte in 1963 zijn operadebuut in het lyrische tenorrepertoire als Nemorino in ‘L’Elisir d’Amore’ van Donizetti in het Teatro Regio van Parma.

Casellato maakte zijn debuut in de Scala van Milaan op 27 april 1963 als Fenton in ‘Falstaff’ van Verdi. Daarna zong hij in de Scala nog als Almaviva in ‘Il Barbiere di Siviglia’ van Rossini (in 1964, 1965 en 1976), Don Ramiro in ‘La Cenerentola’ van Rossini (1964), Ernesto in ‘Don Pasquale’ (1965 en 1973), de titelrol in ‘La Clemenza di Tito’ van Mozart (1966), de tenorsolo in ‘Petite Messe Solenne’ van Rossini (1968), als Nemorino (1971), Prunier in ‘La Rondine’ van Puccini (1994) en de rollen van Andrea, Cocciniglia, Franz en Pitichinaccio in ‘Les Contes d’Hoffmann’ van Offenbach (1995).

Op 20 december 1966 maakte Casellato zijn debuut in de Wiener Staatsoper als Don Ottavio in ‘Don Giovanni’ en zong er tot en met 1983 in nog tien andere voorstellingen rollen als Fenton, Almaviva en Nemorino.

Verder viel hij in 1970 voor Franco Corelli in als Don José in ‘Carmen’ in de Arena di Verona. Daarna maakte Casellato nog gastoptredens in Gent als Nemorino (1979), in het Teatro Colón van Buenos Aires als Orombello in ‘Beatrice di Tenda’ van Bellini (1986), in het Teatro Massimo van Palermo als Edrisi in ‘Krol Roger’ van Szymanowski (1992), in het Teatro Comunale van Bologna in ‘De Zaak Makropoulos’ van Janáček (1994) en in Bergamo als Strozzi in ‘Caterina Cornaro’ van Donizetti (1995). Overige optredens brachten hem naar de Staatsopera’s van Hamburg en München, het Teatro dell’Opera van Rome, Turijn, Venetië, Napels, het festival Maggio Musicale van Florence, Rio de Janeiro, Parijs, Nice, Marseille, Toulouse, Monte Carlo, het Bolschoi Theater van Moskou, Kopenhagen, Chicago, Dallas en Belgrado.

Casellato werkte mee aan de wereldpremières van de opera’s ‘Wallenstein’ van Mario Zafred op 18 maart 1965 in het Teatro dell’Opera van Rome en ‘Alice’ van Giampaolo Testoni op 30 april 1993 in het Teatro Massimo van Palermo.

Andere belangrijke rollen van zijn repertoire waren Nadir in ‘Les Pêcheurs de Perles’ van Bizet, Paolino in ‘Il Matrimonio Segreto’ van Cimarosa, Edgardo in ‘Lucia di Lammermoor’, Alfredo in ‘La Traviata’ van Verdi en de titelrol van ‘Werther’ van Massenet. In totaal omvatte zijn repertoire meer dan 80 tenorpartjen.

Casellato beëindigde in 1996 zijn carrière in een opvoering van ‘Samson et Dalila’ van Saint-Saëns in Zürich.

De tenor van Renzo Casellato is vastgelegd op grammofoonopnamen als Normanno in ‘Lucia di Lammermoor’ (1959, door Columbia naast Maria Callas), als Ghino degli Armieri in ‘Pia De’Tolomei’ van Donizetti (RAI Milaan 1976, door Bongiovanni), Argirio in ‘Tancredi’ van Rossini (live Rome 1977, door A.N.N.A. Record Company naast Marilyn Horne) en als Le Diable in ‘Angélique’ van Jacques Ibert (Palermo 1996, door Fonit-Certra).

Kijk op YouTube