15-10-2016

De Amerikaanse bariton Heinz Blankenburg werd op 15 oktober 1931 in New York geboren.

Heinz Blankenburg studeerde aan de universiteit van Californië in Los Angeles en trad tussen 1955 en 1957 op bij de San Francisco Opera. Daarna kwam hij naar Europa.

Hij gasteerde tussen 1957 en 1970 vaak bij het Glyndebourne Festival onder andere als Harlekin in ‘Ariadne auf Naxos’, Papageno in ‘Die Zauberflöte’ en de titelrol in ‘Le Nozze di Figaro’. Met het ensemble van Glyndebourne gasteerde hij in 1958 in het Sarah Bernard Théâtre van Parijs en in 1960 bij het Edinburgh Festival in de titelrol van ‘Arlecchino’ van Busoni.

Vanaf 1958 was Blankenburg ook aan Duitse operahuizen verbonden. Hij was ensemblelid tussen 1958 en 1960 van het Theater am Gärtnerplatz in München en tussen 1959 en 1973 van de Hamburger Staatsoper, waarmee hij in 1966 gasteerde bij de Sadler’s Wells Opera in Londen in de Britse première van ‘Die Frau ohne Schatten’. Verder gasteerde hij nog bij onder andere de Bayerische Staatsoper van München, de Staatsoper Stuttgart en de Oper Frankfurt.

Blankenburg gasteerde tussen 1959 und 1967 bij het Festival von Aix-en-Provence en in 1966 en 1967 in De Munt Schouwburg te Brussel. Op 2 oktober 1967 maakte hij zijn debuut in de Wiener Staatsoper in de titelrol van ‘Il Barbiere di Siviglia’. Verdere Europese engagementen brachten hem onder andere naar het Teatro dell’Opera van Rome, het Teatro San Carlo van Napels, het Teatro Fenice van Venetië en De Nederlandse Operastichting.

Bij de Hamburger Staatsoper werkte Blankenburg mee aan wereldpremières van ‘Das Lächeln am Fuße der Leiter’ van Bibalos (1965), ‘The Visitation’ van Gunther Schuller (1966), ‘Die Reise’ van Lars Johan Werle (1969) en ‘Die Teufel von Loudun’ van Penderecki (1969).

Vanaf 1973 woonde Blankenburg weer in Californië en legde hij zich toe op het lesgeven aan de University of California Los Angeles en de California State University. In 1977 werd hij tot Professor benoemd.

De bariton van Heinz Blankenburg werd op grammofoonplaat vastgelegd door het label Decca in de partij van Masetto in ‘Don Giovanni’ en door Philips in ‘Die Teufel von Loudun’.