14-10-2016

De Amerikaanse tenor Cesare Curzi werd op 14 oktober 1926 in San Francisco geboren.

Cesare Curzi is de zoon van de Italiaanse tenor Francesco Curzi, die naar Noord-Amerika was geëmigreerd. Zijn vader bereidde hem voor op zijn zangerscarrière en al op zijn 16e zong Cesare Curzi in een operetteteater in San Francisco. Na zijn militaire diensttijd debuteerde Curzi in 1948 als solist in een bijrol in ‘Madama Butterfly’ bij de San Francisco Opera. Bij dit gezelschap zong hij tot 1954 gedurende zes seizoenen als ensemblelid in rollen als Parpignol in ‘La Bohème’, de Steuermann in ‘Tristan und Isolde’ en ‘Der fliegende Hollnänder’, Pong in ‘Turandot’, Schmidt in ‘Werther’, Jaquino in ‘Fidelio’, Don Curzio in ‘Le Nozze di Figaro’, Don Carlos in de Amerikaanse première van ‘L’Hôtellerie Portugaise’ van Cherubini, Arturo in ‘Lucia di Lammermoor’, Malatestino in ‘Francesca da Rimini’, Pinkerton in ‘Madama Butterfly’, Edmondo in ‘Manon Lescaut’, Brighella in ‘Ariadne auf Naxos’, L’Aumônier du Carmel in de Amerikaanse première van ‘Dialogues des Carmélites’, Alfredo in ‘La Traviata’ en David in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’.

Curzi ging in 1955 naar Europa. In Duitsland zong hij eerst in het seizoen 1955/1956 bij het Stadttheater van Kiel en tussen 1956 en 1993 bij het Opernhaus van Nürnberg. In Nürnberg werkte hij onder andere op 23 februari 1969 mee aan de wereldpremière van de opera ‘Träume’ van Isang Yun.

In 1957 zong Curzi bij de Oper Frankfurt als Alfredo in ‘La Traviata’ en tussen 1960 en 1971 was hij hier als vaste gast verbonden. Bij de Salzburger Festspiele trad hij in 1959 op als Ecclitio in ‘Il Mondo della Luna’ van Haydn en in 1965 en in 1966 als Don Anchise in ‘La Finta Giardiniera’ van Mozart. In 1959 maakte hij als Don Ottavio in ‘Don Giovanni’ zijn debuut op het festival Maggio Musicale van Florence, waar hij ook in 1973 en 1974 weer optrad. Op 5 november 1964 maakte hij zijn debuut in de Wiener Staatsoper als David in ‘Die Meistersinger von Nürnberg’. Vanaf 1965 was hij ook verbonden aan de Deutsche Oper am Rhein van Düsseldorf/Duisburg. Andere gastoptredens brachten hem naar de Städtische Oper van Berlijn, de Bayerische Staatsoper van München, de Staatsopera’s van Stuttgart en Hamburg en de Oper Köln.

Tot zijn grote rollen behoorden verder Rodolfo in ‘La Bohème’, Ferrando in ‘Così Fan Tutte’, Ernesto in ‘Don Pasquale’, Lyonel in ‘Martha’, de titelrol in ‘Les Contres d’Hoffmann’, Edgardo in ‘Lucia di Lammermoor’, Duca in ‘Rigoletto’ en Kent in ‘Lear’ van Reimann. Daarnaast zong hij partijen in operette, waaronder Alfred in ‘Die Fledermaus’, Barinkay in ‘Der Zigeunerbaron, de Herzog in ‘Eine Nacht in Venedig’ en de titelrol in ‘Orphée aux Enfers’ van Offenbach.

De stem van Cesare Curzi is vastgelegd door platenlabels als Telefunken (recitalplaat), Electrola (‘Rigoletto’ en ‘Eine Nacht in Venedig’) en Eurodisc (hoogtepunten ‘Eine Nacht in Venedig’, ‘Die Fledermaus’ en ‘Der Rosenkavalier’).

Cesare Curzi is sinds 1950 getrouwd met Rosemarie Ginocchio en woont in Schwaig bij Nürnberg.

Kijk op YouTube