12-10-2016

De Italiaanse regisseur Giorgio Strehler is door het Italiaanse tijdschrift voor klassieke muziek ‘Classical Voice’ uitgeroepen tot beste operaregisseur aller tijden.

Giorgio Strehler werd op 14 augustus 1921 in Triëst geboren. Hij richtte het Piccolo Teatro in Milaan op en was er jarenlang de artistieke leider. Als pedagoog werkte hij onder andere aan het Max-Reinhardt-Seminar in Wenen als gastdocent. Giorgio Strehler overleed op 25 december 1997 in Lugano op 76-jarige leeftijd aan een hartinfarct.

Een jury van vijftig Europese regisseurs, critici, operazangers en intendanten kozen Strehler als beste operaregisseur aller tijden. Hij won met één punt voorsprong van de Franse regisseurs Patrice Chereau en Jean-Pierre Ponnelle. Op plaats vier belandde Wieland Wagner gevolgd door Luchino Visconti. De Italiaanse regisseurs Franco Zeffirelli en Luca Ronconi veroverden met evenveel punten de zevende plaats.

Lees in Salzburger Nachrichten

© Archiv/dpa/Unitalpress