07-10-2016

De Zwitserse dirigent Charles Dutoit werd op 7 oktober 1936 in Lausanne geboren.

Charles Dutoit studeerde aan het conservatorium van Genève en werkte daarna met dirigenten als Alceo Galliera, Ernest Ansermet, Herbert von Karajan en Charles Münch. Dutoit was vanaf 1959 gastdirigent bij het Orchestre de la Suisse Romande en tot 1967 dirigent bij het orkest van Radio Zürich. Daarna leidde hij het Berner Symphoniker. Verder was hij tussen 1973 en 1975 dirigent van het Nationale Symfonie Orkest van Mexico, tussen 1975 en 1978 dirigent van het Göteborg Symfonie Orkest en begin jaren tachtig gastdirigent van het Minnesota Orchestra.

Dutoit werd in 1977 artistiek directeur van het Orchestre Symphonique de Montréal (OSM). Het orkest groeide in die tijd uit tot het bekendste orkest van Canada met een wereldwijde reputatie en samen met het OSM maakte Dutoit een groot aantal opnamen voor het Decca-label. Maar Dutoit was geschoold in een oude, hardere stijl van dirigeren die in de jaren 40 en 50 aanvaardbaar was en gebruikte angst en beledigingen als motivatie voor zijn musici tot het punt waarop sommigen in tranen uitbraken na repetities. Hij begon in april 2002 met ontslagprocedures tegen twee musici, wat tot een opstand binnen het orkest leidde. De voorzitter van de muziekvakbond van Quebec stelde in een open brief aan de orde dat Dutoit zijn musici verbaal en psychologisch had mishandeld, waarna Dutoit onmiddellijk ontslag nam.

Dutoit is vanaf 1990 eerste dirigent en artistiek leider van het zomerfestival van het Philadelphia Orchestra in Saratoga Springs. Daarnaast was hij van 1991 tot 2001 muzikaal directeur van het Orchestre National de France en ook daar nam hij afscheid nadat de relatie aanzienlijk verstoord was. In 1996 werd Dutoit tevens eerste dirigent van het NHK Symphony Orchestra in Tokio.

Dutoit werd in februari 2007 benoemd tot eerste dirigent en artistiek adviseur van het Philadelphia Orchestra in Philadelphia. Hij vervulde deze positie tussen 2008 en 2012 tot de aanstelling van Yannick Nézet-Séguin. Sinds 2009 is Dutoit eerste dirigent van het Royal Philharmonic Orchestra in Londen.

Kijk op YouTube