26-09-2016

Dertien Europese conservatoria werken samen aan ontwikkeling van nationale en internationale toptalenten.

De European Opera Academy (EOA) wordt op dinsdag 27 september 2016 officieel in Maastricht geopend. De EOA is een samenwerkingsverband van dertien conservatoria uit twaalf Europese landen, met ieder een of meerdere specialisme(n). Het doel is om, vanuit het specialisme van deze conservatoria, nationale en internationale topstudenten op het gebied van opera en muziektheater de gelegenheid te bieden hun talenten verder te ontwikkelen en hen te laten excelleren. De EOA is een initiatief van Conservatorium Maastricht, onderdeel van Zuyd Hogeschool, en streeft naar twintig Europese partners in 2017-2018.

De EOA wordt een Centre of Excellence voor postgraduate contractstudenten ‒ open voor kandidaten wereldwijd ‒ en enkele zeer begaafde Bachelor, Master- en 3de-cyclusstudenten van de samenwerkingspartners van de EOA. Een toelatingsexamen voor een jury van het aanbiedende partnerinstituut maakt deel uit van de selectieprocedure. De studenten krijgen de gelegenheid zich te specialiseren naar eigen wensen en marktbehoeften, doordat zij specifieke modules van verschillende duur aan de deelnemende conservatoria volgen. De EOA vormt op deze wijze een internationaal programma met onderwijsmeerwaarde en unieke maatwerkkeuzemogelijkheden. Er wordt gestart met specialismen voor vocalisten. De EOA heeft de intentie op termijn ook andere specialismen aan te bieden, bijvoorbeeld op het gebied van design, libretto-schrijven, compositie en regie.

De EOA bestaat uit de volgende dertien conservatoria (in alfabetische volgorde): Duitsland (Theaterakademie Hamburg ‒ Hochschule für Musik und Theater, Hamburg), Georgië (V.Sarajishvili Tbilisi State Conservatoire, Tbilisi), Ierland (Royal Irish Academy of Music, Dublin), Italië (Conservatorio di Musica “Luigi Cherubini”, Florence en Conservatorio di Musica „A. Boito”, Parma), Kroatië (Muzička Akademija Zagreb, Zagreb), Letland (Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music, Riga), Nederland (Conservatorium Maastricht, Maastricht), Polen (Academy of Music in Łódź, Łódź), Portugal (ESMAE – Superior School of Music and Performing Arts, Porto), Servië (University of Arts, Belgrado), Zweden (Stockholm University of the Arts ‒ University College of Opera, Stockholm) en Zwitserland (Haute Ecole de Musique de Genève, Genève).

De EOA start met 23 modules. Deze weerspiegelen een belangrijk deel van het repertoire, de trainingstechnieken, taalvaardigheden en het opdoen van meer podiumervaring op het gebied van opera, alsmede een belangrijk deel van de eisen van het moderne muziektheater.

Lees in Conservatorium Maastricht