03-09-2016

Op 30 augustus 2016 is de Chinese operaster Phan Wait Hong overleden.

Phan Wait Hong werd geboren in Shanghai en begon te zingen op 8-jarige leeftijd aan de hand van privélessen. Op haar 14e werd zij al ensemblelid van een Chinees operagezelschap voor voorstellingen in Singapore.

Zij keerde nooit meer terug naar Shanghai en eind jaren dertig zong zij hoofdrollen in operahuizen in Singapore. Eind jaren vijftig stopte zij met professionele optredens, maar bleef tot laat in haar leven – zelfs als 90-jarige – nog actief bij amateur operagezelschappen in Peking. Haar laatste publieke optreden was ruim twee jaren geleden bij de Orchids Awards van het Chinese Opera Institute toen zij de eerste Prestige Award ontving voor haar bijdrage aan de Singapore Chinese opera.

Phan leed aan dementie en woonde in Tanjong Pagar. Op 28 augustus 2016 werd zij met ademhalingsmoeilijkheden opgenomen in het Singapore General Hospital, alwaar zij twee dagen later een hartaanval kreeg en overleed.

Lees in The Straits Times