31-08-2016

Muziektheater Hollands Diep speelt op 22 september 2016 de wereldpremière van het muziekdrama ‘Beeldenstorm’.

‘Beeldenstorm’ is gecomponeerd door Peter-Jan Wagemans op tekst van Kees van der Zwaard en zal op 22, 23 en 30 september en 1 oktober 2016 uitgevoerd worden tijdens het Bachfestival in de Grote Kerk van Dordrecht. Op 13 november 2016 wordt de productie hernomen tijdens het festival November Music in de Orangerie in Den Bosch.

‘Beeldenstorm’ is een theatraal hoorspel, waarin het verhaal gedragen en becommentarieerd wordt door de muziek en hier doorheen geweven electronica. De scènes worden steeds afgesloten met bewerkte fragmenten van koralen van Bach. Het werk wordt uitgevoerd door musici uit het Doelen Ensemble en Barokensemble Concerto d’Amsterdam. Zij begeleiden een semiprofessioneel projectkoor, een amateurkoor en de jonge soliste Björk Nielsdottir. De hoofdrollen worden gespeeld door schrijver en acteur Kees van der Zwaard en actrice en dichter Marieke van Leeuwen. De muzikale leiding is in handen van Peter-Jan Wagemans, de koordirectie van Geerten Liefting. Jan Panis neemt het geluid voor zijn rekening. Cilia Hogerzeil en Arnout Lems regisseren de voorstelling.

Het verhaal is geïnspireerd op de historische Beeldenstorm, die 450 jaar geleden in Nederland uitbrak. Schrijver Kees van der Zwaard vertaalde deze gebeurtenis naar het heden. De voorstelling vertelt over het leven van een broer en zus in een fictief land met een autoritair bewind. Hij is beeldend kunstenaar en gaat de confrontatie aan met het regime, door een protestbeeld te maken. Daardoor is hij zijn leven niet meer zeker. Zijn zus is dichter, maar heeft geen boodschap aan verzetskunst. Door het openbare protest van haar broer wordt zij echter ook bedreigd en moeten zij vluchten.

Kaartverkoop via www.muziektheaterhollandsdiep.nl, www.bachfestivaldordrecht.nl, www.energiehuis.nl en www.novembermusic.net