28-08-2016

De Cape Town Opera wordt beschuldigd van uitbuiting van twaalf zwarte zangers in de productie van ‘Così Fan Tutte’.

Het koor van de Cape Town Opera zong in juni en juli 2016 in de productie ‘Così Fan Tutte’ van de regisseur Christophe Honoré tijdens het Festival d’Aix en Provence en zou zijn medewerking eind augustus 2016 herhalen tijdens het Edinburgh Festival. De enscenering van de productie speelt zich af in Eritrea gedurende de jaren dertig.

Volgens het contract van de Cape Town Opera met het Festival d’Aix en Provence zouden de zangers minimum loon krijgen. Het Edinburgh Festival engageerde daarentegen de zangers van de Cape Town Opera rechtstreeks met een Brits contract om de Franse regelgeving te omzeilen. De Cape Town Opera gaf de zangers evenwel opdracht om het Britse contract niet te tekenen. Niettemin gingen de koorleden zelf onderhandelen met het Edinburgh Festival om een hoger loon te krijgen en dientengevolge werden zij door de Cape Town Opera wegens contractbreuk ontslagen en opgedragen terug te keren naar Zuid Afrika.

Lees in The Telegraph

© Pascal Victor