13-08-2016

De mezzosopraan Valentina Levko werd op 13 augustus 1926 in Moskou geboren.

Valentina Levko werd opgeleid aan het conservatorium van Moskou. In 1957 begon haar operacarrière nadat zij een zangconcours in Moskou had gewonnen. Zij werd in 1959 door het Bolshoi Theater van Moskou geëngageerd en behoorde daar vele jaren tot de belangrijkste zangers van het operahuis. Gastoptredens brachten haar naar diverse operahuizen in Rusland en de rest van de wereld. Zo was zij te gast in het Teatro alla Scala van Milaan in het kader van gastoptredens van het Bolshoi in oktober en november 1964. Daar zong zij de Gravin in ‘Schoppenvrouw’, Peronskaja in ‘Oorlog en Vrede’ van Prokofiev, Kontschakowna in ‘Vorst Igor’ van Borodin en Neschata in ‘Sadko’ van Rimsky-Korsakov. Verder zong zij in Duitsland, Frankrijk en Noord-Amerika.

Haar stem is vastgelegd door het label Melodiya in twee integrale opnamen van ‘Schoppenvrouw’ (1966 en 1974) en door Eurodisc (tevens ‘Schoppenvrouw’).

Kijk op YouTube