28-07-2016

Theaterwetenschapper Jürgen Schläder presenteerde de voorlopige conclusies van het onderzoeksproject naar de geschiedenis van de Bayerische Staatsoper van München tussen 1933 en 1963.

Het onderzoeksproject naar de geschiedenis van de Bayerische Staatsoper van München nadert zijn einde. Het project werd geïnitieerd in 2013 ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de heropening van het operahuis. Jürgen Schläder presenteerde de data van het onderzoek tijdens een tweedaagse slotconferentie met enkele gastcolleges.

Het onderzoek was vooral gericht op esthetische vragen en vooraanstaande persoonlijkheden. Voor het binnenkort uit te geven boek zal ook het ondersteunend personeel – dat vanwege hun niet-Arische afkomst of politieke ideologische instelling gediscrimineerd, ontslagen, vervolgd of zelfs vermoord is – onderzocht worden. Al in 1932 werd geconstateerd door het ministerie dat meer dan 41 procent van de kunstenaars buitenlanders waren. Het startjaar 1933 van het onderzoek is derhalve te krap gekozen, aangezien de zuivering al eerder plaatsvond. Uiteindelijk zal dit alles dienen te resulteren in een gedenkplaat voor de tot zwijgen gebrachte kunstenaars zoals men die ook vindt in de operahuizen van onder andere Stuttgart, Frankfurt en Hamburg.

Lees in Neue Musikzeitung

© Wilfried Hösl