06-07-2016

Het Wagnergenootschap Nederland heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen voor het komende Internationaal Vocalisten Concours ‘s-Hertogenbosch: de Wagnerprijs van Nederland.

De Wagnerprijs (€ 5.000) is gericht op ontwikkeling en professionalisering, en zal worden uitgereikt aan een kandidaat in de categorie ‘Opera’ die qua stem geschikt is om het werk van Richard Wagner uit te voeren. De Wagnerprijs van Nederland draagt bij in de kosten van studielessen bij een erkende Wagnerspecialist. De prijs zal worden uitgereikt tijdens het komende Internationaal Vocalisten Concours, dat gehouden wordt van 8 t/m 17 september 2016.

Met de Wagnerprijs Nederland wil het Wagnergenootschap Nederland (WGN) het werk van componist Richard Wagner extra onder de aandacht brengen van publiek, musici en jonge zangers. De Wagnerprijs is gericht op educatie: jong zangtalent stimuleren om het specifieke Wagnerrepertoire uit te voeren en in samenwerking met een Wagnerspecialist zich verder te ontwikkelen en professionaliseren. De prijs is bedoeld als operasRmuleringsprijs, reden waarom alleen kandidaten in de categorie ‘Opera’ in aanmerking komen. De kandidaten dienen tenminste toegelaten te zijn tot de Halve Finale.

De jury van de Wagnerprijs Nederland bestaat uit drie leden van de internaRonale IVC-jury: Evamaria Wieser (Casting/Artistic Consultant Lyric Opera Chicago/Salzburger Festspiele), bariton Sergei Leiferkus en bas Robert Holl, en twee leden namens het Wagnergenootschap Nederland: extern artistiek adviseur Hans Middelhuis (Nederlandse Reisopera) en Leo Cornelissen (voorzicer WGN), die ook optreedt als juryvoorzitter.

In Richard Wagners sterdaar 1883 ontstond in Amsterdam de – later roemruchte – Wagnervereeniging. Nadat die na ruim 75 jaar in 1959 haar activiteiten had beëindigd, werd in 1961 het Wagnergenootschap Nederland (WGN) opgericht. Het WGN bestaat dit jaar dus 55 jaar. Naar aanleiding van dit jubileum en om de meer dan 130 jaar Wagnertraditie in Nederland te memoreren is nu deze ‘Wagnerprijs van Nederland’ ingesteld.

Lees op IVC.nu