01-07-2016

De Sloveense filosoof Slavoj Žižek legt uit hoe opera kan helpen om na te denken over macht, politiek en verraad in de tijd van de Brexit.

Slavoj Žižek geeft op 2 juli 2016 een lezing in de Royal Festival Hall van het Southbank Centre te Londen in het kader van het Power of Power Festival. Hij praat daar over wat opera ons kan leren.

Žižek meent dat opera een belangrijk middel is om na te denken over macht, “omdat opera vanaf het prilste begin gaat over macht.” De traditionele opera-aria is altijd het pleidooi van de held of heldin aan een machtig persoon geweest voor vergeving, zijn wetten te breken en een hand uit te steken, al vanaf ‘Orfeo’ van Monteverdi. “Misschien hebben we een nieuwe opera nodig die ons laat zien wat te doen als de grote Andere, de Machtige figuur, geen vergeving toont, maar gewoon zijn pad van desinteresse volgt.”

De emotionele onrust die op de Brexit volgde “is als een masker die verbergt dat eigenlijk niets zal veranderen,” voegde hij eraan toe, suggererend dat de Groot Brittanië en Europa gevangen zullen blijven in daadloosheid. Volgens Žižek dienen onze culturen in het zicht van de Brexit te rijken over de nationale grenzen om bij te dragen aan een nieuwe, universele cultuur. “Dit is nodig als we het hoofd willen bieden aan nieuwe uitdagingen – van ecologische bedreigingen tot vluchtelingen.”

Lees in Evening Standard

© Borut Peterlin