19-06-2016

De Amerikaanse sopraan Marisa Galvany werd op 19 juni 1936 in Paterson, New Jersey, geboren.

Marisa Galvany studeerde bij Armen Boyagian en maakte haar operadebuut in 1968 bij de Seattle Opera in de titelrol van ‘Tosca’. Zij debuteerde in 1972 bij de New York City Opera als Elisabetta in ‘Maria Stuarda’ van Donizetti naast Beverly Sills in de titelrol. Op 12 maart 1979 maakte Galvany haar debuut in de Metropolitan Opera van New York door zonder repetitie in te springen voor Shirley Verrett in de titelrol van ‘Norma’. In de Met zong zij in 1985 nog de rollen van Gertrud in ‘Hänsel und Gretel’, Ortrud in ‘Lohengrin’ en Kostelnička in ‘Jenůfa’ van Janáček.

Marisa Galvany gasteerde in 1972 Mexico City als Aida, in 1973 in Philadelphia als Aida, in 1974 in New Orleans als Rachel in ‘La Juive’ van Halévy met Richard Tucker als Éléazar en in 1985 was zij in Cincinnati als Amneris in ‘Aida’ te horen. In Zuid-Amerika trad zij op in Brazilië en Venezuela en in Europa kon men haar horen in Frankfurt, in het Teatro Liceu van Barcelona, in Warschau, Praag, Belgrado en Rouen.

Tot haar repertoire behoorden verder partijen als Elena in ‘I Vespre Siciliani’, Abigaille in ‘Nabucco’, Elvira in ‘Ernani’ van Verdi, de titelrol in ‘Turandot’, Santuzza in ‘Cavalleria Rusticana’, de Gravin in ‘Le Nozze di Figaro’, Salomé in ‘Hérodiade’ van Massenet, de titelrol in ‘Iolanta’ van Tsjaikovski en Blanche in ‘Dialogues des Carmélites’ van Poulenc.

Haar roldebuut als Carmen maakte zij in 1992 in New York. Nog in 2000 zong zij tijdens een openluchtfestival in Central Park in New York de rol van Ulrica in ‘Un Ballo in Maschera’ van Verdi.

Haar stem is vastgelegd op studio-opnamen door Vanguard in de titelpartij van ‘Medea in Corinto’ van Simone Mayer en door HER in ‘La Juive’ en ‘Marino Faliero’ van Donizetti.

Kijk op YouTube