18-06-2016

De opera ‘Fellow Travelers’ van de componist Gregory Spears beleefde zijn wereldpremière op 17 juni 2016 bij de Cincinnati Opera. Het werk schijnt zijn licht op de vervolging van homoseksuelen in de Verenigde Staten in de jaren vijftig van de vorige eeuw.

‘Fellow Travelers’ is georkestreerd voor een kamerorkest van 17 spelers waaronder strijkers, piano en twee trombones. Het libretto van de opera is geschreven door Greg Pierce en is gebaseerd op het boek ‘Fellow Travelers’ van Thomas Mallon uit 2007. Het verhaal gaat over de ‘Lavender Scare’, de heksenjacht op en massaontslagen van homoseksuelen in de jaren vijftig van de vorige eeuw door de Amerikaanse overheid. Homo’s en lesbiennes werden gezien als een gevaar voor de veiligheid, aangezien zij mogelijk communistische sympathisanten waren. Zij konden geen ambtenaren zijn, omdat zij eenvoudig te chanteren waren. Naar schatting 10.000 homo’s en lesbiennes verloren derhalve hun baan, waarvan een deel zelfs zelfmoord pleegde. Pas in 1995 werd het verbod opgeheven.

Lees in NPR Music