08-06-2016

Op 5 juni 2016 is de Italiaanse sopraan Maria Luisa Cioni overleden.

Maria Luisa Cioni werd – volgens het Archivio del Canto van de Universiteit van Bologna – geboren op 22 mei 1926 als Maria Luisa Leoni in Florence. In 1947 zong zij Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’ en Gilda in ‘Rigoletto’ in de Arena van Verona. Zij trad op in alle belangrijke operahuizen van Italië. Zij maakte haar debuut in de Scala van Milaan op 5 maart 1968 als Marie in ‘La Fille du Régiment’. In de Scala zong zij verder nog Gilda, de titelrollen in ‘Lucia di Lammermoor’, ‘Maria di Rohan’, ‘Linda di Chamounix’, ‘Norma’ en ‘Madama Butterfly’, Elvira in ‘I Puritani’, Amalia in ‘I Masnadieri’ en Adina in ‘L’Elisir d’Amore’. Haar laatste optreden in de Scala was op 18 april 1979 als Mimì in ‘La Bohème’.

Haar buitenlandse carrière bracht haar onder andere naar Parijs, Zürich, de Wiener Staatsoper (als Oscar in ‘Un Ballo in Maschera’), het Gran Teatre Liceu van Barcelona (als Micaëla in ‘Carmen’ in 1969) en De Munt Schouwburg in Brussel (1971). Overige rollen van haar repertoire waren de titelrollen in ‘Anna Bolena’ en ‘Aida’, Fiordiligi in ‘Così Fan Tutte’, Julia in ‘La Vestale’, Marguerite in ‘Faust’ en Miss Jessel in ‘The Turn of the Screw’.

Cioni-Leoni nam rond 1980 afscheid van het operatoneel. Daarna gaf zij les in Milaan, alwaar zij overleed. De begrafenisplechtigheid vond plaats op 7 juni 2016 in de parochie Dio Padre di Segrate in Milaan.

Lees in Codalario