27-05-2016

Het onderzoek naar het bouwschandaal van de Berlijnse Staatsopera Unter den Linden noemt meerdere oorzaken voor de vertraging en gestegen kosten.

Na een jaar met 17 zittingen en ondervragingen van 33 getuigen wordt het onderzoeksdocument van 200 pagina’s op 23 juni 2016 aan het parlement voorgelegd. De conclusies luiden dat bij de renovatie van de Berlijnse Staatsopera het parlement eerder de noodrem had moeten aantrekken. Politieke druk tot besluiten, tijdsdruk en ernstig gebrek aan planning leidden tot extra kosten van ruim 160 miljoen euro, jarenlange vertragingen en imagoschade voor Berlijn. De Berlijnse Staatsopera Unter den Linden zou in 2013 heropend worden, maar nu is 2017 voorzien. De kosten zijn van de voorspelde 239 miljoen euro gestegen naar meer dan 400 miljoen euro.

Lees in Der Tagesspiegel