26-05-2016

De Israëlische componist Yuval Halpern heeft de Berliner Opernpreis gekregen voor zijn muzikale komedie ‘Post Nuclear Love’. Het project ‘Wesendonck Liedern Heute’ van het Nederlands kunstenaarscollectief Het Geluid werd met de tweede prijs onderscheiden.

Aan de eerste prijs van de Berliner Opernpreis is een geldbedrag van 4.000 euro verbonden. ‘Post Nuclear Love’ is project van een Israëlisch-Duits team bestaande uit componist Yuval Halpern, de schrijfster Svenja Viola Bungarten en de regisseuse Anja Kerschkewicz. De productie beleefde op 25 mei 2016 haar wereldpremière in het Jüdische Museum van Berlijn en zal nog op 28 en 29 mei 2016 in de Neuköllner Oper uitgevoerd worden. In de absurde komedie wordt het scheppingsverhaal opnieuw verteld en ontmoeten Adam en Eva elkaar weer in een postapokalyptische wereld in virtueel gestuurd paradijs.

Het project ‘Wesendonck Liedern Heute’ van het Nederlands kunstenaarscollectief Het Geluid werd met de tweede prijs onderscheiden. In ‘Wesendonck Liedern Heute’ houdt Het Geluid uit Maastricht zich bezig met de Wesendonck-Lieder van Wagner en de verhouding van de componist met Mathilde Wesendonck, die Wagner met haar gedichten tot de liederencyclus inspireerde. Het Nederlandse muziektheatercollectief vraagt zich in ‘Wesendonck-Lieder Heute’ af of er in het tijdperk van social media nog zoiets als romantiek is, hoe de communicatie tussen Wagner en zijn muze in de digitale wereld eruit gezien zou hebben en hoe de liederen tegenwoordig zouden hebben geklonken. ‘Wesendonck-Lieder Heute’ werd opgevoerd ter gelegenheid van het Wagnerjaar 2013 en is een co-creatie van met de Nationale Reisopera. Sopraan Francis van Broekhuizen zong de vocale partij. Aan de tweede prijs van de Berliner Opernpreis is een geldbedrag van 2.500 euro verbonden.

De prijzen werden op 25 mei 2016 in het Jüdisches Museum van Berlijn uitgereikt.

Lees in Pressebox

© Matthias Heyde