25-05-2016

Het Helene Kröller-Müller Fonds organiseert in samenwerking met 401 Nederlandse Opera’s op 29 mei 2016 een concert met hoogtepunten uit Nederlandse opera’s in het Kröller-Müller Museum te Otterlo.

Het concert is onderdeel van een reeks uitvoeringen in het kader van het project 401 Nederlandse Opera’s, dat tot doel heeft opera’s van Nederlandse componisten van 1680 tot heden te ontsluiten. Onbekend Nederlands erfgoed dat nu alleen in handgeschreven partituren bestaat, wordt door de concerten voor het eerst weer uitgevoerd.

In het museumconcert zullen aria’s en duetten worden uitgevoerd van Nederlandse opera’s uit de tijd van Anton en Helene Kröller-Müller, de stichters van het Kröller-Müller Museum. Uitgevoerd worden fragmenten uit ‘Agnete‘ en ‘De Lachende Cavalier‘ van Julius Röntgen, ‘De Blinde van Casteel Cuillé‘ van Cornelis Dopper. Van de opera’s van deze componisten is sinds honderd jaar geen enkele noot uitgevoerd, ook al staan hun namen wel op de balkons van het Concertgebouw te Amsterdam. Verder hoort men stukken uit ‘De Roos van Dekama‘ van Willem Landré, gebaseerd op de roman van Jacob van Lennep. Daarnaast muziek uit ‘Lioba‘ van Daniël de Lange, gecomponeerd op een libretto van de Frederik van Eeden. Voorts onderdelen uit ‘Jozal‘ van Gerard von Brucken Fock en ‘Helga von Stavern‘ van Jan van Gilse. Ook muziek uit ‘De Kleermakers van Marken‘ (‘Die Schneider von Schönau’) van Brandts Buys en ‘Caponsacchi‘ van Richard Hageman, de enige opera van een Nederlandse componist die in The Metropolitan Opera House van New York is opgevoerd.

Solisten: sopraan Jolien de Gendt en tenor Denzil Delaere
Pianist: Pieter Dhoore
Violist: Ann Vancoillie

Lees op Kröller Müller