18-05-2015

De opera ‘Uwe Leipe Mastdramnis’ van Rob Zuidam beleeft op 19 mei 2016 zijn wereldpremière in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam.

Het werk gaat over een oude vrouw die afscheid neemt van het leven. Mezzosopraan Gerrie de Vries zingt de solorol.

‘Uwe Leipe Mastdramnis’ is de negende opera van Rob Zuidam. De Nederlandse componist schreef het in opdracht van het Muziekgebouw en het ensemble Nieuw Amsterdams Peil, dat de muziek ook zal uitvoeren. De titel van het werk ‘Uwe Leipe Mastdramnis’ is een anagram van Nieuw Amsterdams Peil. Zuidam schrijft een avondvullend werk voor mezzosopraan Gerrie de Vries en een 7-koppig ensemble. De regie is in handen van Jeroen de Man.

‘Uwe Leipe Mastdramnis’ schetst een portret van de ziel op het moment van transitie van leven naar dood. In de opera tast een rafelige, haast bezeten vrouw in het schemerduister rond in een woud van herinneringen. Haar angst ettert voort als een buil en haar eerste ontbindingsgeur is nog haar beste odeur. In haar ziel richten zich nieuwe woorden op, niet van haar, maar andere, hard: van ijzer of van steen, die zij smelten moet als een vulkaan. Ze werpt ze uit, haar mond barst open, een mond die vloekt en vloekt; waar haar voorhoofd is als dat van een hond die zoekt en zoekt. Wie is deze vrouw?

In ‘Uwe Leipe Mastdramnis’ is geen sprake van een tekst, althans niet in de zin van een coherente taal. De vrouw is de taal niet (meer) machtig. De taal die gehanteerd wordt is fictief en louter gericht op klank en expressie, gebruik makend van de stem in elke denkbare vorm.

Na de wereldpremière op 19 mei 2016 in het Muziekgebouw aan ’t IJ is ‘Uwe Leipe Mastdramnis’ nog eenmaal te zien op 21 mei 2016 in het Grand Theatre in Groningen.

Lees in Nieuw Amsterdams Peil