18-05-2016

Het Teatro alla Scala van Milaan opent het nieuwe seizoen met de eerste versie van ‘Madama Butterfly’ van Giacomo Puccini.

De Scala opent het seizoen 2016/2017 met ‘Madama Butterfly’ in de originele versie. Volgens chefdirigent Riccardo Chailly veranderde de dirigent Arturo Toscanini de opera destijds voor de première in de Metropolitan Opera van New York. Daarna zou met de toestemming van Puccini telkens weer Toscanini’s versie worden opgevoerd. “Het is een muzikale en morele verlichting tegenover Puccini om de originele versie op te voeren,” aldus Chailly.

De werkelijkheid ligt echter net iets anders. De wereldpremière van ‘Madama Butterfly’ in de Milanese Scala op 17 februari 1904 was één van de grootste fiasco’s uit de operageschiedenis. Tijdens de opvoering was er gelach, gefluit en geschreeuw en na het slotakkoord was er zelfs geen applaus. Mogelijk waren er betaalde, jaloerse tegenstanders van Puccini in de zaal, maar muzikale zwakten waren aan te wijzen; De opera bestond uit twee akten in plaats van de toen gebruikelijke drie of vier en ze waren te lang, fragmentarisch en éénvormig, waardoor het publiek zich niet makkelijk met de tragische hoofdrol kon identificeren. Ook de scènes zelf waren de langste die Puccini ooit schreef.

Puccini kortte vervolgens de eerste akte in en deelde de tweede akte op in twee stukken en in deze hoedanigheid werd ‘Madama Butterfly’ op 28 mei 1904 in Brescia een doorslaand succes.

Daarna herzag Puccini de opera nog voor Franse première op 28 december 1906 in de Opéra-Comique van Parijs.

Puccini maakte tenslotte nog diverse veranderingen aan de orkest- en zangpartijen van ‘Madama Butterfly’ voor de première in de Metropolitan Opera van New York op 11 februari 1907.

Lees in Der Standard