16-05-2016

De Nationale Opera is in Londen uitgeroepen tot Opera Company of the Year 2016. De relatie tussen De Nationale Opera en de juryleden is flagrant.

De beoordeling voor de International Opera Awards 2016 werd uitgevoerd door een jury van professionals uit de operawereld. De criteria die zij hanteerden zijn onduidelijk, maar onder deze juryleden zaten diverse vrienden van De Nationale Opera (DNO). Zo zaten in de jury onder anderen Joan Matabosch, artistiek directeur van het Teatro Real van Madrid waar Pierre Audi in 2017 ‘Bomarzo’ van Ginastera zal regisseren, Annilese Miskimmon, artistiek directeur van de Deens Nationale Opera waarmee DNO in 2015 een coproductie had met ‘Il Viaggio a Reims’, Nicholas Payne, wiens Opera Europa genodigde is bij De Nationale Opera en Lyndon Terracini, artistiek directeur van Opera Australia waarmee DNO in 2015 ook de coproductie had met ‘Il Viaggio a Reims’. Van overige juryleden als de Chinese Joanna C. Lee – oprichtster van Museworks Ltd te Hong Kong – en de Amerikaan Evans Mirageas – artistiek directeur van de Cincinnati Opera – laat de vraag zich stellen hoe zij DNO hebben beoordeeld. Ook kan men zich dat afvragen van de persjury, die bestond uit Hugh CanningGeorge HallGeorge Loomis en Erna Metdepenninghen. Alleen van Metdepenninghen kon een DNO-recensie worden achterhaald van het DNO-seizoen 2015/2016 (‘Der Rosenkavalier‘).

Lees in Nu.nl