13-05-2016

Op 10 mei 2016 is de Franse mezzosopraan Hélène Jossoud overleden.

Hélène Jossoud werd in 1963 geboren. Zij studeerde geneeskunde en tevens zang aan het conservatoire van het Franse departement Haute Marne. Zij maakte haar operadebuut in het Théatre des Arts de Rouen na het winnen van de eerste prijs op het Tournoi des Voix d’Or in 1983. Tevens won zij de eerste prijs op het Concours de Verviers in België.

In 1985 werd zij bekend bij het grote publiek vanwege de CD-opname van de Franse versie van de opera ‘La Favorite’ van Donizetti voor het label Erato. In het Théatre des Arts van Rouen zong zij in het seizoen 1985/1986 de rol van Pauline in ‘Schoppenvrouw’ van Tsjaikovski. Daarna trad zij in 1990 in Rouen op als Azucena in ‘Il Trovatore’ van Verdi en werkte zij in 1993 er mee aan een productie van de opera ‘Jocaste’ van Charles Chaynes. In deze opera was zij in 1988 al in Montpellier te horen geweest.

In 1991 zong Hélène Jossoud de rol van Fricka in ‘Die Walküre’ te Dortmund, in 1992 was zij Sonyetka in ‘Lady Macbeth van Mtsensk’ bij de L’Opéra van Parijs en in 2003 trad zij op als Margret in ‘Wozzeck’ van Alban Berg in Lyon. Andere rollen van haar repertoire waren Geneviève in ‘Pelléas et Mélisande’ van Debussy, Mère Marie in ‘Dialogues de Carmélites’ van Poulenc en Suzuki in ‘Madama Butterfly’,

De stem van Hélène Jossoud is verder nog vastgelegd op opnamen van ‘Pelléas et Mélisande’, ‘Rodrigue et Chimène’ van Debussy, ‘Guercoeur’ van Magnard, de Franstalige versie van ‘Salomé’ van Richard Strauss en ‘Messa di Gloria’ van Donizetti.

Hélène Jossoud bleef naast haar zangcarrière tegelijkertijd haar beroep van arts uitoefenen.

Lees in Publics de l’opéra de Rouen

Kijk op YouTube