05-05-2016

De opera ‘Out of Darkness’ van componist Jake Heggie zal op 22 mei 2016 in Seattle in wereldpremière gaan.

‘Out of Darkness’ is een opdracht van Music of Remembrance (MOR), dat tot doel heeft om de Holocaust te herdenken. De vorige composities van Heggie in opdracht van MOR waren ‘For a Look or a Touch’ (2007), ‘Another Sunrise’ (2012) en ‘Farewell, Auschwitz’ (2013).

‘Out of Darkness’ is gecomponeerd in twee akten op een libretto van Gene Scheer. De eerste akte vertelt over Krystyna Zywulska, die gedichten schreef die strijdliederen werden onder de medegevangenen in Auschwitz. De tweede akte gaat over de homoseksuele relatie van Gad Beck en Manfred Lewin, die in de jaren dertig in Berlijn leefden. Manfred Lewin en zijn familie werden in Auschwitz vermoord. In 1995 werd Becks autobiografie ‘Und Gad ging zu David; Die Erinnerungen des Gad Beck’ gepubliceerd en in 2000 werkte hij mee aan de film ‘Paragraph 175’. Gad Beck overleed in 2012.

In ‘Out of Darkness’ zingen de sopranen Caitlin Lynch en Ava Pine, mezzosopraan Catherine Cook en de baritons Michael Mayes en Robert Orth. De regie is in handen van Erich Parce en het label Naxos zal een opname uitbrengen van het werk.

Lees in Examiner