03-05-2016

M31 Foun­da­tion speelt op 4 mei 2016 om 21.00 uur in het kader van ‘The­ater na de Dam’ in het Compagnietheater van Amsterdam de opera ‘Der Kaiser von Atlantis’ van Viktor Ullmann.

M31 Foun­da­tion presenteert ‘Der Kaiser von Atlantis’ in samenwerking met De Ned­er­landse Reisopera, New Euro­pean Ensem­ble en The­ater na de Dam.

‘Der Kaiser von Atlantis’ is een opera, die Viktor Ullmann (1898 – 1944) componeerde in het concentratiekamp Theresienstadt en er repeteerde voordat hij in Auschwitz werd vergast samen met zijn librettist Peter Kien, hun echtgenotes en ouders. De verwijzingen van ‘Der Kaiser von Atlantis’ naar Nazi Duitsland zijn evident. Het verhaal gaat over de Keizer Overall (“Deutschland über alles”), die over de hele wereld heerst en door de Trommler de oorlog van allen tegen alles laat aankondigen (“Wollt ihr den totalen Krieg?”). Hierop weigert de Dood om de mensen verder te laten sterven en breekt de macht van de Keizer. De Dood wil slechts zijn taak weer oppakken als de Keizer zijn eerste slachtoffer wordt.

Kaiser Over­all wordt bij M32 Foundation gezongen door de bariton Wiard With­olt, Lautsprecher is de bas Mar­ijn Zwitserlood, Trommler is de mezzosopraan Ellen van Beek, de Soldaten zijn de tenor Jacques de Faber en de sopraan Donij van Doorn, Tod is de bas-bariton Nanco de Vries en Harlekin is de tenor Erik Slik. De regie is in handen van Robin Coops en het geheel staat onder muzikale leiding van Frank Ziel­horst.

Overige speeldata:
6 mei — Ins Blau — 20:30
11 mei — Enschede Wilmink­the­ater — 20:30
12 mei — Apel­doorn Orpheus — 20:00
13 mei — Maas­tricht Ainsi — 20:30

Lees in M31 Foundation