27-04-2016

Op 27 april 2016 is de Oostenrijkse mezzosopraan Gabriele Sima overleden.

Gabriele Sima werd op 25 februari 1955 geboren in Innsbruck en studeerde aan het Universität Mozarteum in Salzburg en de Universität für Musik und darstellende Kunst in Wenen. In 1979 won zij de eerste prijs van de Maria Callas Grand Prix voor lied en oratorium in Athene en in datzelfde jaar maakte zij haar professionele operadebuut met het operagezelschap Spectaculum.

Op 18 oktober 1979 maakte zij haar debuut in de Wiener Staatsoper als Barbarina in ‘Le Nozze di Figaro’ en tussen 1979 en 1982 was zij lid van het programma voor jonge talenten van de Wiener Staatsoper. Vanaf het seizoen 1982/83 tot 1988 was zij werkzaam als ensemblelid van de Wiener Staatsoper. In de jaren negentig keerde zij diverse malen terug naar het Weense operahuis, waaronder in 1991 als Annio in ‘La Clemenza di Tito’ en Octavian in ‘Der Rosenkavalier’ en in 1995 als Nicklausse in ‘Les Contes d’Hoffmann. Zij zou in de Weense Staatsopera tot haar laatste optreden op 27 februari 1999 als Carlotta in ‘Die schweigsame Frau’ van Richard Strauss in totaal 53 rollen in 559 voorstellingen zingen en had van het operahuis in 1996 de onderscheiding Kammersängerin ontvangen.

Gabriele Sima maakte in 1980 haar debuut bij het Salzburg Festival in ‘Karl V’ van Křenek en zong in de decennia daarna regelmatig op het festival. Haar rollen in roles at Salzburg waren onder anderen Johanna in de wereldpremière van ‘Baal’ van of Friedrich Cerha op 8 juli 1981 en de rol van Aya in de wereldpremière van ‘Un Re in Ascolto’ van Luciano Berio op 7 juli 1984. Zij zong in Salzburg ook in ‘Penthesilea’ van Othmar Schoeck in 1982, ‘Dantons Tod’ van Gottfried von Einem in 1983 en ‘Elektra’ van Richard Strauss in 1989.

Na 1988 had zij een vast engagement aan te gaan bij het Opernhaus Zürich. Verder maakte zij in 1991 haar debuut bij de Deutsche Oper am Rhein als Cherubino in ‘Le Nozze di Figaro’. Ook trad zij tijdens haar carrière meerdere keren op bij de Hamburger Staatsoper.

Andere rollen van haar repertoire waren Barbarina in ‘Le Nozze di Figaro’, Berta en Rosina in ‘Il Barbiere di Siviglia’, Esmeralda in ‘Die verkaufte Braut’, Eine Kartenaufschlägerin in ‘Arabella’, Flora in ‘La Traviata’, Giannetta in ‘L’Elisir d’Amore’, Papagena in ‘Die Zauberflöte’, Ein junger Hirt in ‘Tannhäuser’, Siebel in ‘Faust’, Xenia in ‘Boris Godoenov’, Zerlina in ‘Don Giovanni’ en Prinz Orlofsky in ‘Die Fledermaus’.

Vanaf 2003 doceerde zij zang aan de Musik und Kunst Privatuniversität van Wenen. Gabriele Sima overleed na een ernstige ziekte in haar huis in Wenen.

Lees in Wien ORF

Kijk op YouTube

© Axel Zeininger