14-04-2016

De New Yorkse Metropolitan Opera moet na veertig jaar afscheid nemen van chef-dirigent James Levine.

De 72-jarige Levine wordt in zijn werk steeds ernstiger gehinderd door de ziekte van Parkinson. Hij dirigeert de komende maanden nog de werken die op het programma staan, maar beperkt zich het volgende seizoen tot de reprises.

Levine wordt door het publiek van de Met op handen gedragen. Bij de viering van zijn 25-jarig jubileum liet het gezelschap aan de dirigent weten dat hij zo lang mocht aanblijven als chef-dirigent als hij wilde. Levine stond ook voor veel andere orkesten in de VS en Europa.

Hij heeft in al die jaren 2500 uitvoeringen geleid in de prestigieuze New Yorkse opera, en 85 verschillende opera’s gedirigeerd, van klassiek tot hedendaags. De laatste zes jaar moest Levine regelmatig verstek laten gaan vanwege gezondheidsproblemen. Sinds 2013 dirigeert hij in een rolstoel.

De Metropolitan Opera heeft laten weten op zoek te gaan naar een opvolger voor Levine.

Lees in NOS