08-04-2016

De sopraan Lucine Amara werd op 1 maart 1925 in Hartford in de Amerikaanse staat Connecticut geboren. Haar ouders Adrine en Georg Armaghanian waren in 1915 van Armenië naar Amerika gevlucht.

Lucine Amara studeerde viool aan San Francisco’s Community Music School en zong tegelijkertijd in het koor van de plaatselijke, Armeense kerk. Uiteindelijk zou zij in de Metropolitan Opera van New York met 56 verschillende rollen in 882 voorstellingen optreden. Andere Armeense zangers van de Met waren Armand Tokatyan, Ara Berberian en Lili Chookasian. Amara includeerde in haar recitals naast het Westerse repertoire altijd liederen van Armeense componisten. In 1991 nam zij nog een groot aantal Armeense liederen voor de Armeense Staatsradio op. Op 2 maart 2015 verzamelden zich musici, musicologen en artiesten in New York City om met Lucine Amara haar 90ste verjaardag te vieren. En nog altijd zingt zij op haar 90ste Armeense liederen tijdens gelegenheden van de Armeense gezelschap in Amerika.

Lees in Armenian Weekly