29-03-2016

De Amerikaans-Nederlandse sopraan Claron McFadden viert op 29 maart 2016 haar verjaardag.

Claron McFadden studeerde aan de Eastman School of Music in Rochester New York. Haar operadebuut maakte ze in 1985 op het Holland Festival. Sindsdien werkte zij met dirigenten als Kurt Masur, John Eliot Gardiner en Frans Brüggen en orkesten als het Nederlands Philharmonisch Orkest en The King’s Consort. Zij zong tijdens producties van onder andere de Théâtre du Châtelet, De Nationale Opera en de Bayerische Staatsoper. Naast vele radio- en tv-producties heeft Claron McFadden ook tientallen cd-opnamen gemaakt bij grote labels als EMI.

Recente engagementen waren optredens in het Holland Festival 2014 (‘Laika’ van Martijn Padding), bij de Bayerische Staatsoper (‘Babylon’ van Jörg Widmann), met het Klangforum Wien, in het Rheingau Festival, bij de English National Opera en Opera de Lyons (‘Sunken Garden’ van Michel van der Aa) en met het Ensemble Intercontemporain. Daarnaast heeft Claron McFadden gezongen tijdens de inhuldiging van Koning Willem Alexander in 2013. Verder trad Claron op met het Theater Transparant in de producties ‘King Arthur’ en ‘Lilith’, had een tournee met het Irish Chamber Orchestra, en zong de wereldpremière van de opera ‘Shell Shock’ van Nicolas Lens bij de Opera de Munt in Brussel.

Hoogtepunten in 2015-2016 zijn onder meer bij het Residentie Orkest, de philharmonie zuidnederland en in diverse festivals zoals Operadagen Rotterdam. Ook is Claron McFadden jurylid bij Cardiff Singer of the World competition 2015, is zij betrokken bij diverse projecten van Transparant en zingt zij onder leiding van Reinhard Goebel in het ‘Weihnachtsoratorium’ bij het Noord Nederlands Orkest.

Claron McFadden kreeg in 2006 de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt.

Kijk op YouTube

© Mike Hoban