95ste geboortedag tenor Leonard del Ferro

19-03-2016

De tenor Leonard del Ferro werd op 19 maart 1921 in Philadelphia geboren.

Leonard (Len) del Ferro studeerde zang aan de Academy of Operatic Arts in Philadelphia en vervolgens aan de operastudio van het Teatro alla Scala van Milaan. Hij verhuisde naar Engeland om podiumervaring op te doen in de praktijk. In Londen werkte hij in maart 1959 voor His Master’s Voice mee aan de studio-opname van ‘Lucia di Lammermoor’ in de partij van Arturo naast Maria Callas in de titelrol.

Hij maakte op 18 september 1959 zijn debuut bij De Nederlandsche Opera als Canio in ‘Pagliacci’. Op 29 januari 1960 verving hij in de Stadsschouwburg van Amsterdam de tenor Ramón Vinay in de titelrol van Verdi’s ‘Otello’. In het seizoen 1960/1961 was Del Ferro terug bij DNO als Canio, Don José in ‘Carmen’, en in de titelrol van ‘Oedipus Rex’ van Stravinsky. In het seizoen 1962/1963 zong hij nog Canio bij DNO.

Len del Ferro trad in 1960 op in de Wiener Staatsoper als Canio. Op 30 november 1960 zong hij zijn enige voorstelling in de Metropolitan Opera van New York als Don José. In 1962 gasteerde hij bij de Philadelphia Grand Opera als Otello en als Samson in ‘Samson et Dalila’ van Saint-Saëns en in Tel Aviv als Don José en als Calaf in ‘Turandot’ van Puccini.

Hij zong in 1968 de rol van Otello in het Stadttheater van Augsburg en in Boekarest. Als Otello trad hij in 1971 ook op in de Wiener Staatsoper. Verdere gastoptredens brachten hem naar België en Zwitserland. Een andere glansrol van Del Ferro was die van Manrico in ‘Il Trovatore’ van Verdi.

Len del Ferro vestigde zich in Amsterdam als zangpedagoog. In die hoedanigheid gaf hij les aan zangers als Willy Alberti, Ben Cramer en Rob de Nijs. Later richtte Del Ferro zich met concentratie- en ademhalingsoefeningen ook op sportlieden, zoals de selectie van voetbalclub AFC Ajax. Hij ontwikkelde een naar hemzelf vernoemde methode voor de behandeling van stotteren en hyperventilatie: de Del Ferro-methode. Len del Ferro overleed op 17 mei 1992 in Amsterdam.

Kijk op YouTube

Home, Nieuws