14-03-2016

Op 14 maart 2016 is de Engelse componist Peter Maxwell Davies overleden.

Peter Maxwell Davies werd op 8 september 1934 geboren in Salford in het Engelse graafschap Greater Manchester. Hij studeerde aan de University of Manchester en aan de Royal Manchester College of Music met als studiegenoten Harrison Birtwistle, Alexander Goehr, Elgar Howarth en John Ogdon. Samen vormden zij de New Music Manchester, een groep die zich wijdde aan hedendaagse muziek. Na zijn afstuderen in 1956 kreeg hij een beurs van de Italiaanse regering om een jaar bij Goffredo Petrassi in Rome te studeren.

Maxwell Davies schreef diverse vocale composities. Zijn ‘Eight Songs for a Mad King‘ voor zanger, verteller, acteur en kamerensemble componeerde hij op teksten van George III en ging op 22 april 1969 in Londen in première. Voor zijn eerste opera’s schreef hij zelf nog het libretto. De opera ‘Taverner‘ beleefde zijn wereldpremière op 12 juli 1972 in het Royal Opera House Covent Garden van Londen. De kameropera ‘The Martyrdom of St Magnus‘ ging op 8 juni 1977 in de St. Magnus Cathedral van Kirkwall in première en de kameropera ‘The Lighthouse‘ zag het levenslicht op 2 september 1980 in Edinburgh. Daarna werden de libretti van zijn opera’s geschreven door David Pountney, die ook de regie van de wereldpremières voor zijn rekening nam. ‘The Doctor of Myddfai‘ beleefde op 16 juni 1995 in het New Theatre van Cardiff zijn première, de kameropera ‘Mr Emmet Takes a Walk‘ op 16 juni 2000 tijdens het St. Magnus Festival van Orkney en zijn laatste opera ‘Kommilitonen!‘ op 18 maart 2011 in de Royal Academy of Music in Londen.

Peter Maxwell Davies overleed op het eiland Hoy, dat deel uitmaakt van de Orkney-eilanden van Schotland. Hij stierf aan de gevolgen van leukemie.

Lees in The Telegraph

Kijk op YouTube