14-03-2016

De bariton Dennis Noble overleed op 14 maart 1966.

Dennis Noble werd op 25 september 1898 als William Ewart Noble in Bristol geboren. Hij studeerde zang bij Dinh Gilly en Mattia Battistini en trad daarna op in opera, oratoria, musicals en recitals. In november 1928 nam hij ‘Sea Drift’ van Delius onder leiding van Sir Thomas Beecham voor de plaat op, waarna opnamen van de ‘Messiah’ en het ‘Messa da Requiem’ volgen. Ook zong hij in de eerste radio-uitzending van de ‘A Village Romeo and Juliet’ van Delius op 20 mei 1932.

Dennis Noble trad in september 1934 op in 298 voorstellingen van ‘The Great Waltz’ in New York. Dit leidde tot zijn bijdrage aan de bekende filmversie van de musical naast Miliza Korjus. In maart 1935 zong hij de titelrol ‘Le Nozze di Figaro’ in Philadelphia onder leiding van Fritz Reiner.

Dennis Noble werkte mee aan diverse wereldpremières van Engelse werken. Zo trad hij op 25 juni 1929 op in de wereldpremière van de opera ‘Judith’ van Eugene Goossens in de rol van Achior. Tevens zong hij op 8 oktober 1931 in de wereldpremière van ‘Belshazzar’s Feast’ van William Walton, een werk dat hij twee maal opnam voor de plaat. Hij zong op 20 november 1936 de rol van Sam Weller in de wereldpremière van de opera ‘Pickwick’ van Albert Coates, de eerste opera die door de BBC op televisie werd uitgezonden. In 1938 zong hij in de wereldpremières van ‘Don Juan de Manara’ van Eugene Goossens als Don José op 24 juni en van ‘The Serf’ van George Lloyd op 20 oktober.

In 1937 werkte hij mee aan twee Britse premières. Zo trad hij op 17 maart op in de titelrol van ‘Doktor Faust’ van Ferruccio Busoni tijdens een concertante uitvoering in Queen’s Hall te Londen en zong hij een maand later op 18 april in ‘Maria Egiziaca’ van Ottorino Respighi. In maart 1939 werkte hij mee aan de Britse première van ‘Mathis der Maler’ van Hindemith.

Noble was tussen 1954 en 1959 zangdocent aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen en in de jaren zestig doceerde hij aan de Royal Irish Academy of Music in Dublin. Dennis Noble overleed in Javea in de Spaanse provincie Alicante op 67-jarige leeftijd.

Kijk op YouTube