13-03-2016

De opera ‘Benjamin, Derniere Nuit’ van Michel Tabachnik beleeft op 15 maart 2016 zijn wereldpremière bij de Opéra de Lyon.

‘Benjamin, Derniere Nuit’ behandelt de visioenen van de Joodse filosoof Walter Benjamin op het moment van zijn zelfmoord. Benjamin deed op 26 september 1940 een poging om Frankrijk te verlaten via een pas in de Pyreneeën. Aan de Spaanse grens werd hij aangehouden en door agenten teruggebracht naar de Spaanse grensplaats Portbou. De volgende morgen zouden ze naar de Franse grens terug worden gebracht. In het zuiden van Frankrijk was echter de met de Duitsers samenwerkende regering Pétain aan de macht. Terugkeer naar Frankrijk zou daarom voor Benjamin uitlevering aan Duitsland en uiteindelijk het concentratiekamp betekenen. Met dat vooruitzicht maakte hij in de nacht van 26 op 27 september in Portbou een einde aan zijn leven met een overdosis morfine.

Het libretto van ‘Benjamin, Derniere Nuit’ is van Régis Debray. Voorbij komen onder anderen Hannah Arendt, Bertolt Brecht, André Gide en Theodor Adorno. De opera wordt tot en met 26 maart 2016 zes maal opgevoerd.

Lees in Lyon Premiére