06-03-2016

De Friese dirigent en componist Richard Hageman overleed op 6 maart 1966 in Los Angeles.

Richard Hageman werd op 9 juli 1881 in Leeuwarden geboren. Als jongeman begeleidde hij al zangers bij de Nederlandsche Opera en in 1900 werd hij van dit gezelschap dirigent. Zijn debuut was een last-minute optreden waarvoor hij een rokkostuum van een ober leende. Verder bracht hij aan het begin van de twintigste eeuw nog korte tijd door in Parijs als begeleider in de zangstudio van Mathilde Marchesi.

Het muzikale lot leidde Hageman naar de Verenigde Staten. Eind 1905 vergezelde hij de Franse cabaretière Yvette Guilbert naar Amerika voor een tournee en al snel maakte Hageman hier naam. Hij debuteerde op 24 november 1908 bij de Metropolitan Opera van New York als dirigent van de opera ‘Faust’ met niemand minder dan Enrico Caruso in de titelrol en Geraldine Farrar als Marguerite. Hageman zou tot en met 1937 bij de Met blijven dirigeren.

Aan het einde van zijn Metropolitan-loopbaan beleefde zijn eigen opera ‘Caponsacchi’ zelfs nog zijn Amerikaanse debuut met in de hoofdrollen de bariton Lawrence Tibbett – die tijdens de repetities per ongeluk een koorlid neerstak, dat later overleed – en de sopraan Helen Jepson.

Na zijn carrière aan de Met kwam Hageman in de filmindustrie terecht. Hij componeerde muziek voor zestien films, waaronder zeven films van de befaamde regisseur John Ford. Hageman werd voor vijf Oscars genomineerd en hij deelde een Oscar voor de muziek van de film ‘Stagecoach’ (1939). Hij werd tevens in elf films geëngageerd voor acteerrolletjes, waaronder die van operadirigent in ‘The Great Caruso’ (1951). Verder componeerde hij zo’n zeventig liederen, twee oratoria en kamermuziek.

Hagemans privéleven was turbulent. Zijn eerste echtgenote – de sopraan Rosina van Dyck – dreigde hem te vermoorden met een pistool, zijn tweede vrouw verliet hem voor een Italiaanse hertog en de derde bleef bij hem tot zij dood in Los Angeles op 6 maart 1966.

Lees in Boeken