02-03-2016

Edwin Rutten en Camerata Amsterdam geven op zaterdag 5 maart 2016 om 19.30 uur de aftrap voor een reeks voorstellingen van ‘Mattheus Passie voor Kinderen’ in De Oosterpoort te Groningen.

Na het succes van de dubbel-CD ‘Mattheus Passie’ staat Edwin Rutten in maart 2016 in de theaters met een serie voorstellingen conform het format van de CD voor een komende generatie Bach-liefhebbers.

De ‘Matthäus Passion’ van J.S. Bach mag zich verheugen op een enorme populariteit. Honderden uitvoeringen van dit meesterwerk zijn te beluisteren in de aanloop naar Pasen. Edwin Rutten heeft trouw aan de muziek, trouw aan Bach en trouw aan het verhaal, speciaal voor de komende generatie Bach liefhebbers een nieuwe versie van dit meesterwerk gemaakt. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen beleven tijdens deze voorstelling misschien wel hun eerste kennismaking met de ‘Matthäus Passion’. Rutten vertelt op zijn bekende beeldende wijze het verhaal aan de hand van originele muziekfragmenten.

Hoofdrolspeler in het verhaal van Edwin Rutten is natuurlijk Jezus, hier omgedoopt tot JC. Rutten laat kennis maken met de sfeer van de muziek, de instrumenten, de stemmen en de koren. En hij legt uit wat het verschil is tussen een arioso en een aria en wat een koraal is.

De ‘Mattheus Passie’ duurt normaliter twee en een half à drie uur. De versie van Edwin Rutten is teruggebracht tot een uur en vijftien minuten om de volgende generatie een eerste introductie tot dit zo populaire klassieke werk te geven. Er wordt live gemusiceerd door zeventien musici van Camerata Amsterdam en gezongen door acht solisten. De vocalisten zijn onder anderen Josefien Stoppelenburg, Florieke Beelen, Marion van den Akker, Rein Kolpa, Joost van Tongeren, Jussi Lehtipuu, Marc Pantus, Merel van Geest, Matevs Kajdiz, David van Lith, Erik Janse, Annette Vermeulen, Judith Pranger en Jan Willem Baljet. De ‘Mattheus Passie’ staat onder muzikale leiding van Jeroen Weierink en de regie is in handen van Marc Pantus. Na afloop ontmoet Edwin Rutten zijn grote en kleine bezoekers, tot de laatste weg is. Een geweldige kans om kinderen of kleinkinderen kennis te laten maken met uw passie: de Mattheus.

Recensies op de cd:
Opera Nederland: “Een originele en geslaagde productie voor nieuwkomers en voor gevorderden.”
De Telegraaf: “Een aanrader.”
Leeuwarder Courant: “Leuk en leerzaam.”

Algemeen Dagblad: “Prima passiepromotor. Gevorderden komen bij Rutten niet minder aan hun trekken.”
Nederlands Dagblad: “Een goede gids. Elke keer hoor je wel iets dan niet eerder opviel. Leuk en leerzaam.
Klassieke Zaken: “Hoe vertel ik het mijn kinderen. Gelukkig biedt Edwin Rutten uitkomst. Simpel, doeltreffend en ja, ook spannend.”
Platomania: “Een goede inleiding om voorbereid naar één van de vele uitvoeringen van de Matthäus Passion te gaan. Ademloos luisteren. Ook voor volwassenen.”

Speellijst:
Zaterdag 5 maart 19.30 uur Groningen – De Oosterpoort
Zondag 6 maart 15.00 uur Amstelveen – Schouwburg Amstelveen
Vrijdag 11 maart 19.00 uur Cuijk – Schouwburg Cuijk
Zaterdag 12 maart 19.30 uur Barneveld – Schaffelaartheater
Zaterdag 19 maart 20.00 uur Tiel – Schouwburg Agnietenhof
Zondag 20 maart 14.30 uur Enschede – Muziekcentrum Enschede
Woensdag 23 maart 19.30 uur Heerlen – Theater Heerlen
Vrijdag 25 maart 19.00 uur Eindhoven – Parktheater Eindhoven
Zaterdag 26 maart 16.00 uur Rotterdam – Oude Luxor Theater
Zondag 27 maart 15.00 uur Schiedam – Theater aan de Schie
Maandag 28 maart 14.00 uur Nijmegen – Concertgebouw de Vereeniging
Reserveren: www.ntk.nl, 0900-9203

Kijk op YouTube

Lees in Klassieke Muziek